ArkDes Pepparkakshus!


? OM START

VINNARE PEPPARKAKSHUS 2017 ÄR KORADE!

Nu är vinnarna i ArkDes årliga pepparkakstävling korade. Tack alla som var med och bakade – ni ger oss hopp om en framtid där det verkligen finns nya sätt att bo på. Utifrån kriterierna färg och form, ätbar kvalitet, konstruktion och hur verket svarade mot temat korades vinnare i följande kategorier.


ARKITEKTER, FORMGIVARE OCH BAGARE

ALLA ANDRA SOM BAKAR

UPP TILL TOLV ÅR

PUBLIKENS PRIS

Klicka på en kategori för att hoppa direkt till vinnarna. Samtliga bidrag finner du här.ARKITEKTER, FORMGIVARE OCH BAGARE

Vinnare: Nr.70: Cecilia Andersson Anna Heimburger Sara Hagman.

En berättelse om hur man ibland måste kröka hela världen för att ta sig över murar. Det finns en tydlig viljestyrka i både koncept och utförande. Stor teknisk skicklighet och inget fusk. Väcker nyfikenhet och gömmer flera lager av detaljer att upptäck. Sänder oss budskapet om att inte vara rädda för att ta den svåra vägen!

Tvåa: Nr. 35: Astrid Elander och Tova Björkquist.

Här har vi en hel värld av gränser som exploderat – och lämnat oss med tusen frågor. Har jorden exploderat av kärlek? Har den exploderat av överkonsumtion? Vi undrar vad framtiden innehåller – finns den kanske gömd i de vackra paketen? Det här pepparkaksverket är öppet för tolkning, och styr inte sin betraktare. Hög nivå på utförande och teknik. Fin detaljrikedom – och extra pluspoäng för de söta rosetterna!

Hedersomnämnande: Nr.94: Bagare: Ettore Bellini.

Ett bidrag med starkt koncept och skarp estetik - som dessvärre inte kan tilldelas ett pris i och med att den inte ätbara spegeln innebär ett regelbrott. Men en stark blinkning om en fin idé.


ALLA ANDRA SOM BAKAR

VINNARE. Nr.36: Linnéa Eklöf.

Den gränslösa grannens galna hus är en stark illustration av tävlingens tema, som alla kan känna igen sig i. Antingen har man haft en gränslös granne eller så har man kanske varit den grannen själv? Ett bidrag med stor humor, som säger en hel del om den svenska grannsämjan och jantelagen. Här har vi någon som vågar gå sin egen väg och göra sin egen grej. Välgjort, vackert och estetiskt!

TVÅA: Nr.57: Simone Stadthagen.

Den gyllene pepparkaksdraken har utmanat gränserna för vad ett pepparkakshus kan vara och skapat en helt egen kategori. En geometriskt elegant och konsekvent användning av triangeln ser vi som symbolen för huset – och därtill får vi lust att ta skydd under drakens mäktiga vingar. Estetiken och hantverket är på en helt egen nivå som för våra tankar till en lyxig haute couture-klänning. Imponerande arbetsinsats!

Hedersomnämnande: Nr.65: Per Sjödin, Madeleine Sjödin, Sarah Bredby, Johan Eriksson.

Humoristisk kommentar om samtidens bostadsmarknad – utfört med elegans och finess!

Hedersomnämnande: Nr.98: Malin Nordenankar & Jens Eklinder Frick.

Ett bidrag som gjorde hela juryn på gott humör - man blir bara så himla glad!

UPP TILL TOLV ÅR

VINNARE. Nr. 23: Vera och Saga Källström, Inez och Cosswa Anckarström.

Elegant konstruktion som utmanar både gränser och gravitation. Det är högt, spretigt, modigt och galet. Det är ett fullständigt kaos, och det är det som är charmen!

TVÅA. NR 2: Annalisa Eklöf.

Tävlingens mysigaste tolkning av temat handlar om gränslös kärlek mellan vänner. De färgglada nallarna och deras hus sprider en känsla av mys och gemenskap. Fina former och härliga färger – vi blir glada!

Hedersomnämndande: Nr. 27: Förskolebarnen SE-björnen.

Pippi är fortfarande en stark symbol för frihet, gränslöshet och att gå sin egen väg. Hennes värld är en värld som funkar för samarbete – här är det tydligt att många har hjälpts åt att baka. Pippi extra allt!


PUBLIKENS PRIS

#57, Lyckodraken, Simone Stadthagen.

Jag känner inga gränser, jag färdas mellan öst och väst, får husrum där jag landar där bor jag alltid bäst.

Andra plats: Bidrag nr.22: Marina Lurovnikova. Vintersaganshus i gammal stil.

Tredje plats: Bidrag nr.30: Klass 5C, Boo Gårds Skola.

Fjärde plats: Bidrag nr.3 Amadeus Förskola.

Femte plats: Bidrag nr.35: Tova Björkquist och Astrid Elander

Sjätte plats: Bidrag nr.4: Caroline och Miranda Skaghammar.


INSTAGRAM TÄVLING

Bodil Forenius

Kreativ tolkning av årets tema som går utanför gränsen vad ett pepparkakshus är och kan vara. Vi blir sugna att testa livet i denna farkost.