Gå tillbaka till arkdes.se
ArkDes

Välkommen till Pepparkakshus 2025!

laddar...

resultat för ""

Årets jury 2025

Här är medlemmarna i juryn för Pepparkakshus 2025!

Tillsammans har de fått i uppgift att utse vinnarna i årets upplaga av Pepparkakshus 2025. Under en intensiv dag i december möts de för att noggrant granska alla utställda pepparkakshus och resonera sig fram till en vinnare i varje kategori:

· Arkitekter, formgivare och bagare
· Upp till 12 år
· Alla andra som bakar

Pris går även till publikens favorit där allmänheten kan rösta antingen på plats på Skeppsholmen eller via webben.

Juryn har en bred kompetens inom bakning, formgivning och arkitektur, och består i år av följande personer:

Lär känna årets jury!

Anton Alvarez

Konstnär

Anton Alvarez är konstnär som tänjer på gränserna mellan konst, konsthantverk, design och arkitektur. Med egenbyggda maskiner och experimentella arbetsmetoder skapar han skulpturala objekt som utmanar synen på material och form. Hans verk har ställts ut på ledande museer och gallerier både i Sverige och internationellt, och han räknas som en av de mest nyskapande rösterna inom sitt fält.

Pepparkaksdeg kan vara rätt utmanande att jobba med. Hur skulle du ta dig an det här materialet?

– Jag har gjort pepparkakshus tidigare och vet att det är ett skört material. Man får tänka konstruktion och hitta ett mellanting mellan konstruktion och form. Det gäller att inte jobba emot materialet, det vill säga pepparkaksdegen. Man får vara lyhörd för vad materialet vill. Vad händer när jag utsätter materialet för värme? I ugnen brukar det bubbla upp och svälla. Just processen vid gräddningen är intressant och något jag skulle vilja utforska.

Vad är ditt starkaste pepparkaksminne?

– Min pappa, som är från Chile, anammade svenska traditioner när han kom till Sverige på 1970-talet. Som att göra pepparkakshus, gärna så stora som möjligt. Han jobbade som förskollärare, och pepparkakshus­-tillverkningen var ett sätt för honom att få utlopp för sin kreativitet. Alla vi syskon fick hjälpa till.

  • Foto: Isak Berglund-Mattsson. Anton Alvarez.

Rahel Belatchew

Arkitekt

Rahel Belachtew är en av Sveriges mest nyskapande arkitekter. Hon är grundare av arkitektbyrån Belatchew och känd för sin visionära syn på stadsutveckling, där hållbarhet, innovation och sociala värden står i centrum. Genom projektet som träskyskrapan Strawscraper och olika experimentella initiativ inom Belatchew Labs har hon gjort sig ett namn både i Sverige och internationellt som en arkitekt som vågar utmana det konventionella och tänka nytt inom framtidens stad.

Ditt starkaste pepparkaksminne?

– Jag har bott i Frankrike och vistats en del i Belgien. Där kunde man få tunna spröda kakor till kaffet som kallades ”speculoos”. De påminde om pepparkakor och gav mig alltid lite hemlängtan.

Från en arkitekts perspektiv, har du några tips att skicka med till alla bagare?

– Det gäller att ha koll på sin stomme så huset inte rasar!

  • Foto: Jenny Öhman/Hållbart byggande. Rahel Belatchew.

Hilma Strömberg

Konditor

Hilma Strömberg utseddes till Årets konditor 2024, och med det erhöll hon också titeln svensk mästare i konditori. Hon är känd för sin skicklighet och elegans, både vad gäller smak och presentation. Till vardags jobbar hon som konditor på Clarion Hotel Draken i Göteborg, men kommer nu alltså till Stockholm för att medverka i juryarbetet med utställningen Pepparkakshus 2025.

Ditt starkaste pepparkaksminne?

– Det är från när jag var liten, kanske i 12–14-års åldern, och satt och målade skisser och ritningar på pepparkakshus, gjorde degen och kavlade ut för att sedan sätta ihop dekorera. Det var ett långt, men väldigt roligt projekt!

Hur får du till den fluffigaste kristyren?

– Våga vispa kristyren och inte bara rör ihop den! Så först vispa upp äggvitan. När den börjar bli ett fluffigt skum, vispa då i florsockret i omgångar, det får även vara siktat för att undvika klumpar. Och till sist, ha i lite citronjuice och vispa den fluffig och fast i konsistensen (undvik för hög hastighet, då kan den bli väldigt tjock i konsistensen). Då är den lättast att spritsa och få till fina mönster med.

Vilka är dina bästa tips för att få till ett hus som håller?

1. Se till att ha bra skisser och mallar.

2. Kavla ut degen lite tjockare än vanliga pepparkakor för att det ska bli mer stabila.

3. Skär till bitarna när bitarna kommer ut från ugnen. För att jämna till ännu mer kan bitarna filas till med antingen ett zestjärn eller sandpapper när det har stelnat.

4. Limma ihop med smält socker och låt konstruktionen sätta sig helt innan dekoration. Man kan använda sig av stöd för att allt verkligen ska sätta sig och håller sig rakt.

  • Foto: Per-Erik Berglund. Hilma Strömberg.
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.